feiten in plaats van emotie
Op basis van contractafspraken kreeg iedere winkel van een retail-organisatie een aantal duizenden folders, om te verspreiden in het eigen verzorgingsgebied. Discussies met de buitendienst of de postcodegebieden goed gekozen waren en de verspreidingsstrategie wel tot maximaal bereik leidde, waren vaak zeer emotioneel.
De betreffende retailer behaalde ook substantiële omzet vanuit internetverkopen. Bij overlappende verzorgingsgebieden of witte vlekken die bediend werden vanuit de webshop, was ook vaak discussie welke winkel de omzet nu zou moeten krijgen. Klanten konden in de webshop zelf bepalen bij welke winkel ze de bestelling wilden ophalen of thuisbezorgd krijgen.
De research artist heeft besloten om een KlantenHerkomstOnderzoek uit te laten voeren waar zowel postcodes op de winkelvloer verzameld werden, als dat er een analyse van de webshop verkopen plaatsvond. De start was met een tender, hierdoor bespaarde de opdrachtgever duizenden EURO’s. Bij de briefing van de rapportage formats heeft de Research artist benadrukt dat de visuele waargave prioriteit moest hebben inclusief kort de conclusies in bullits per verzorgingsgebied. Iedere buitendienstmedewerker moest immers direct zien wat de knelpunten en verbetermogelijkheden per verzorgingsgebied lagen.
De resultaten zijn gepresenteerd aan de buitendienst en de directie. Tijdens de presentatie konden alle “probleem” cases op tafel komen. Heel snel bleek dat alle discussies op emoties waren gebaseerd en als je naar de herkomst van de klanten keek je heel snel wist naar welke winkel de grote groep toe ging. Bovendien bleek de natuurlijke barrières die voor winkelbezoek golden, niet voor internet bestellingen aanwezig waren. De verzorgingsgebieden waren vaak groter, maar een folder was niet nodig om deze mensen te bereiken. Een herbezinnen op de inzet van de lokale mediamix werd hiermee ondersteund.