logo

Bert van Rijssen

Drs. Bert van Rijssen MBA studeerde sociale geografie en business administration in Utrecht. Verdiende zijn sporen met sociaal-wetenschappelijk marktonderzoek en marketing advies bij Vroom & Dreesmann en Vendex Food Groep. Werd vervolgens bij Laurus verantwoordelijk voor marktonderzoek in Nederland, Spanje en België. Stuurde daarna de marketing en communicatie bij de Belgische Spar organisatie aan. In die periode veranderde Spar van een verliesgevend in een goed renderend bedrijf, en sprong de Spar formule van een 15e naar de 2e plaats in de Belgische consumentenvoorkeur (bron: GfK). En de Spar ondernemers ontwikkelden zich van de slechtst renderende tot de best verdienende supermarktondernemers in België (bron: Marketing Map).

In België initieerde Bert van Rijssen een grootschalige aanpak van lokale consumentenonderzoeken voor ondernemers. “Ondernemers hebben weinig belang om te weten wat het nationale imago van hun formule is. Zij willen weten wat hún winkel, in hún marktgebied doet, ten opzichte van hún lokale concurrenten. Ondernemers zitten ook niet te wachten op wollige marketingverhalen, maar op concrete adviezen die -liefst tegen lage kosten- direct in hun winkel kunnen worden uitgevoerd, zoals een gericht verspreidingsadvies voor hun folders, of gefundeerde kritiek van klanten op hun broodafdeling waar ze direct wat aan kunnen doen”. Volgens Van Rijssen hebben de lokale consumentenonderzoeken in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van de Spar formule als geheel. “De gezamenlijke inspanning van de ondernemers om hun winkels te optimaliseren straalt af op de landelijke formule. En de lokale consumentenonderzoeken zijn voor die inspanningen richtinggevend”.

Naderhand werkte Bert bij de Protestantse Kerk in Nederland als hoofd communicatie en fondsenwerving, en momenteel bij de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) waar hij (in deeltijd) de bureau-organisatie aanstuurt en verantwoordelijk is voor de uitvoering van de actie Kerkbalans, de grootste fondsenwervingsactie in Nederland. Bij beide organisaties voerde hij strategische marktonderzoeken uit, en daarnaast startte hij met RisanA, een eigen bureau voor onderzoeksbemiddeling. Opdrachtgevers van RisanA zijn onder meer: Protestantse Kerk, VKB, Raad Plaatselijke Geldwerving,  Kinzo, Versunie, Zeelands Roem en St Paul Cheese Solutions. De activiteiten van RisanA zijn inmiddels ondergebracht bij ResearchArtists.